Philips 735a 
Sluit dit venster om terug te keren naar het overzicht

Afbeelding 1.

Gegevens over deze radio:

 bouwjaar :

 modeljaar 1939

 buizen :

 ECH3, EF9, EBL1, AZ1

 ontvangst :

 LG, MG, KG

 overige gegevens :

 Een geschenk van Govert Knopper. Het toestel is uitgerust met het Philips "Linodyne" afstemsysteem, wat de toepassing van voorkeuze knoppen mogelijk maakt. Grofweg gesproken komt de afstemming niet tot stand door een onderdeel te verdraaien, maar door het te verschuiven.  De precisie van het afstemsysteem is behoorlijk goed, als de zenders eenmaal goed ingesteld zijn is naregelen niet nodig.
De ontvangst was eerst zeer beroerd maar dankzij Maurice Hamm heb ik een goede EF9 buis kunnen plaatsen, de radio speelt nu zeer redelijk. De kast dient nog een flinke "beauty" behandeling te ondergaan, waaronder het poetsen van het bakeliet, de messing sierrand rond het luidspreker doek, en het voorzichtig wassen van het doek zelf. De opbouw van deze kast is behoorlijk A-typisch; het front is vrijwel geheel van bakeliet (uit 1 stuk!) en heeft op de ronde hoeken houtfineer opgelijmd. het chassis is alleen vast bevestigd aan dit front. De kast die erachter zit is feitelijk alleen een houten raam wat om het front en binnenwerk vastgeschroefd is. Het chassis steunt in de kast op rubber blokken. Er is voor dit ontwerp gekozen om een zo spanningsvrij mogelijke montage van het afstem mechanisme te bereiken, zodat de zenders nooit nageregeld hoeven te worden.
Dit toestel zat qua luxe en techniek juist onder de Philips 990X, die de afstemming met een gemotoriseerd systeem uitgerust had.

 verzamelstatus :  In de collectie

Afbeelding 2: de schaal met de voorkeuze knoppen:

Afbeelding 3: Achterzijde

Afbeelding 4: binnenwerk