Philips EL3514V
Sluit dit venster om terug te keren naar het overzicht

Afbeelding 1.


Gegevens over dit item:

 bouwjaar :

 begin jaren 1960

 buizen :

 o.a. EL95, DM71

 ontvangst :

 Magneet banden, 4 sporen mono

 overige gegevens :

 Toen ik dit apparaatje kocht van Michiel vd Smeede, Spoelde en speelde het ding prima, maar de speaker bleef stil.
Na wat aan het meten geslagen te zijn ontdekte ik dat op de anode van de EL95 geen gelijkspanning stond. Ai! dat zou wel eens een defecte uitgangstrafo kunnen zijn! en dat zou lastig worden aangezien het een tamelijk A-typisch model was, speciaal gemaakt voor printmontage. Bij demontage bleek echter al snel dat deze bouwwijze tevens oorzaak van de problemen was. Er was niet voorzien in aparte ophangpunten van de trafo, zodat deze aan de 4 aansluitlipjes aan de print hangt. Door een schok of stoot was 1 van de aansluitdraadjes van de lip afgebroken. goed schoonmaken, vastsolderen, en spelen!
het enige wat nog op te merken valt is dat een rubber onderdeel wat voor het terugspoelen zorgt, een deuk heeft van het lang stil staan in die stand (bromt bij inschakelen van terugspoelen). aangezien dit alleen is bij terugspoelen heb ik het vanwege de originaliteit zo gelaten.

Leuk detail is het stickertje bovenop; "voor controle uit Afrika" staat erop. Waarschijnlijk heeft het apparaatje dienst gedaan als reportagemateriaal voor een omroep o.i.d.

 verzamelstatus :  In de collectie.