Philips GM2308 Meetzender 
Sluit dit venster om terug te keren naar het overzicht

Afbeelding 1.

Gegevens over dit toestel:

 bouwjaar :

 deze uitvoering: begin jaren '60 (eerdere uitvoeringen vanaf 1950!)

 buizen :

 ontvangst :

 Dit is een toongenerator, waarbij je de frequentie zeer precies kunt instellen. Er zijn vele instelmogelijkheden zodat het apparaat voor vele toepassingen gebruikt kan worden.

 overige gegevens :

 nog niet getest, deze apparaten hebben echter een reputatie onverwoestbaar en zeer goed te zijn. Hij is in ieder geval "looiig" !  (Brabants synoniem voor "hoog soortelijk gewicht") De breedte is slechts 35 cm maar desondanks weegt dit apparaat een lieve 13,3 kilo!! Het toestel is afkomstig van de Philips R.R. Communicatie Industrie te Huizen. De overige meet apparaten die ik uit die collectie heb bleken alle zeer goed onderhouden en in prima werkende staat te zijn, zodat ik vermoedt dat dit toestel ook nog goed is.
Aanvulling 7 september 2003: Het vermoeden is vandaag ten volle bevestigd! Ik heb na wat spelen uitgevonden dat het mogelijk is een frequentie van 0 tot bijna 17 KHz te genereren. Het afstemoog wat erin zit is puur voor de precieze calibratie van de schaal, na inschakelen op "freq" dien je beide schalen op 0 te stellen, en met de potmeter "freq." onderaan de uitslag van het oog ook op 0 te zetten. 
Met de oscilloscoop erbij heb ik een frequentie van ongeveer 1 Hz op kunnen wekken (lager kan denk ik ook nog wel, maar dat slikte de scoop niet :-), en tot einde schaal toe blijft de output mooi constant. Er zijn 2 mogelijkheden voor het instellen van de signaalgrootte, (traploos op de oscillator, en in enkele gedefinieerde stappen via een verzwakker), en met de linkerknop kun je een precieze aanpassing aan de signaal ingang verkrijgen. Zonder de scoop had ik waarschijnlijk de functie van het oog niet goed kunnen doorgronden, aangezien het oog alleen reageert indien beide schalen in de buurt van 0 staan. Nu ik het eenmaal weet werkt het wel even eenvoudig als met de scoop.

 verzamelstatus :  Verkocht op 14 September 2003